Blog

Tippek lakáseladáshoz, avagy hogyan kezelje a helyzetet az eladó?

2024-01-31

 

Sokszor, sok helyen jártam már ingatlan bemutatás kapcsán. Megtapasztaltam sok dolgot. Ha megengeditek, most megosztok Veletek néhány dolgot, amely az ingatlan eladás során segítheti az eladást.

Hagyjuk az ingatlanosra a kapcsolat teremtést!

Egyeztetett időpontra érkezik az érdeklődő, természetesen jön vele az ingatlanos. Jó esetben az ingatlanos felépít megában egy bemutatási forgatókönyvet. Először még a ház/ lakás előtt megtudakolja, hogy van e helyismeretük a vevőjelölteknek a településen, a környéken. Ha nincs, akkor bemutatja a városrészt, az infrastruktúrát. Itt már egy beszélgetés kezdődik, amikor kiderülhet mit keresnek, mennyire sürgeti őket az idő, hogy készpénzért keresnek e lakást stb. Ezért nem célszerű ha a tulajdonos a kapu előtt dekkolva várja a vevőjelöltet és ha hamarabb érkezik akkor lecsap rá és beviszi a házba. A megbeszélt időpontra az ingatlanos is oda fog érkezni! Hagyjuk, hogy Ő hozza be az ingatlanba a vevőjelöltet!

Tegyél rendet! Az állatokat tereld ki a lakásból!

Fontos a takarítás, elpakolás, gondolok itt a konyhai edényekre például, de ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, az sem csalás, ha valami jó kis illatosítóval varázsolunk otthonos hangulatot. De ne legyen nagyon tömény! A dohányzás ilyenkor nem csak a tüdőre, szívre káros, de az eladást is megnehezíti, kérjük meg a család, dohányzó tagjait, hogy a bemutatás előtt közvetlenül ne gyújtsanak rá a lakásban. Egy olyan lakás, amiben vágni lehet a cigaretta füstöt, enyhén szólva is hendikeppel indul egy friss levegőjű, illatos otthonnal szemben. Ne felejtsünk el, gondoskodni, a házi kedvencek, ez idő alatti sétáltatásáról sem, mert lehet, hogy Marci cica aranyos, kedves állat, de aki allergiás vagy egyszerűen csak nem szereti az állatokat az még véletlenül sem fogja komfortosan érezni magát nálunk, hiába kínáljuk meg az imént sütött almás piténkkel. És állat ügyben még egy jó tanács! Aki nem kedveli annyira az állatokat, hogy lakásban el tudja képzelni őket, az azonnal amint belép kiszúrja a szagot! Ezért ha lehet, az alomtálcát is vigyük ki, mert a szag lesz az első benyomás és nem a szépen felújított fürdő! És higgyétek el legalább annyi ember van aki az gondolja, hogy állatnak nincs lakásban a helye, mint ahánynak természetes az, hogy benn van!

Hogyan kezeljük tulajdonosként az érdeklődőket?

Megérkezik a vevő, családostól. Itt kicsit álljunk meg! Az alábbi sorokat nem azért írom, hogy bárkit is minősítsek, de azt gondolom, hogy az emberek egy része, nem tud azzal a momentummal mit kezdeni, hogy ő vevőként most esetleg válogathat és kijön belőle a rosszabbik oldala. Nem kell megsértődni a lebiggyesztett ajkak láttán azon, hogy elkezdi sorolni, hogy ez se jó meg az se jó…, mert az akár a jobb alkupozíció megszerzése miatt is lehet. Az ingatlanos ezeket a negatív észrevételeket azonnal le fogja állítani, meg fogja kérni őket, hogy ezt majd akkor legyenek szívesek megbeszélni, ha már elmentek. Tiszteljék meg ezzel a tulajdonost, aki az otthonába beengedte!

A családok egy részében van, úgynevezett überokos, akit azért visznek magukkal, mert „ért hozzá” és ezt bizonyítani is akarja. Ő szokott elgondolkodó arccal falat kopogtatni, parkettára ugrálni stb. Nézzük őt is rezzenéstelen arccal! Ha úgy ítéljük meg, hogy nehezen tudjuk viselni ezeket a megjegyzéseket, ezeket a szájrángatásokat, vagy az „überokosok” szakmai vizsgálódását, akkor nem kell feltétlenül a tulajdonosnak ott árnyékként követni őket! Nyugodtan üljön ki a hintaágyba az udvaron az ingatlanos mindent meg fog tenni azért, hogy ezt az ingatlant a lehető legjobban bemutassa! Ha valami olyan kérdés merül fel, amit csak az eladó tud megválaszolni, akkor meg fogják őt találni!

Amikor a vevő elkezd a feléből alkudozni…

Először is az ingatlanközvetítő azonnal leállítja az alkudozást! Ezek általában komolytalanok! A mennyi az utolsó ára? - kérdést is megválaszolja. Általában valahogy úgy, hogy „ mi meghatároztunk egy irányárat, kérem, hogy ennek tudatában tegyen ön egy ajánlatot” Ha elmondja az eladó, hogy mi a vége, akkor azonnal erről az árról indulhat az alkudozás!

+ 1 tipp

Hagyjuk a szereplést elsősorban az ingatlanosra! Vannak tulajdonosok, akik minden kapcsolóról el akarják magyarázni, hogy melyik lámpát kapcsolják és meg is mutatják, vagy kinyitogatják a konyhaszekrény minden fiókját, hogy mindenki lássa milyen szuper! Az ingatlan szempontjából minden fontos dolgot az ingatlanos el fog mondani! Ha komoly az érdeklődés és valamire nem kaptak választ, meg fogják kérdezni! Ha komoly érdeklődők, egészen biztosan még egyszer meg fogják nézni, akkor részletesebben be lehet mutatni a házat. Ne akarjuk minden mutatásnál a ház 100 éves történetét elmesélni, azt hogy hogyan nézett ki a ház, amikor a gyerekeink születtek vagy, mutogatni régi fotókat, hogy a földben hol vannak a vízvezetékek! Ezeket tartogassuk azoknak, akiket komolyan érdekel! Gyakran a tulajdonosok ilyenkor észre sem veszik, hogy már régen menekülne a vevőjelölt, de ő még mondja, mutatja….. Pedig ő csak jót akar.

Eladó ingatlana van,
vagy épp ingatlant keres?
Adja meg adatait és segítünk!

Az Adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom.
Üzenet küldése